enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
8,5385
EURO
10,1365
ALTIN
496,77
BIST
1.420
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Sıcak
36°C
İstanbul
36°C
Sıcak
Cuma Sıcak
37°C
Cumartesi Gök Gürültülü
30°C
Pazar Parçalı Bulutlu
32°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
32°C

Sebze ve meyve atıklarından üretilen gübre yerli tohumlarda kullanılıyor

Sebze ve meyve atıklarından üretilen gübre yerli tohumlarda kullanılıyor
13.06.2021
A+
A-

Bursa’da Nilüfer Kent Bostanları’nda yemek atıklarıyla organik tohum üretiliyor. Bostanlarda üretilen doğal sebze ve meyvelerin atıkları yine gübreye dönüşüyor.
Nilüfer Belediyesi, 2 yıl önce başlattığı organik gübre üretimi ile yerel tohumlar üretmeye devam ediyor. Kent Bostanları’nda bulunan kompost ünitesi için pazarlardan sebze, meyve atıkları toplanıp gübreye çevriliyor. Bu gübreler de fide üretiminde kullanılıyor. Yıllık 8 buçuk ton gübrenin çoğu çiftçilere dağıtılıyor. Kent Bostanları’nda 35 çeşit domates, 40 çeşit biberin yanı sıra sebze ve meyve üretimleri deneniyor. Başarılı olan ürünlerin tohumları yine çiftçi ile paylaşılıyor.
Nilüfer Kent Bostanları Sorumlusu Selin Gürsan, “Yaklaşık 2 yıldır kompost tesislerinde üretim yapıyoruz. İçinde organik atık var. Bunları da pazarlardan temin ediyoruz. Pazarlardan toplanan atıklar komposta çevriliyor. Bu kompostların çiftçilere dağıtımları yapıldı ama Nilüfer Belediyesi Kent Bostanları’ndaki parsellerde de denemeler yapıyoruz. Hayvan gübresi ile birlikte karıştırıp, fideleri toprağa geçirirken kullanıyoruz. Yıllık ortalama 8 buçuk ton kadar kompost çıkışı oluyor” diye konuştu.
“Yaklaşık 35 çeşit domates, 40 farklı çeşit biber deniyoruz. Bunları daha sonra tohum olarak saklayacağız” diyen Gürsan, “Domates, biber, patlıcan fidelerinde ağırlıklı olarak denemeler yapıyoruz. Kompostun kullanılmasındaki asıl amaç kompost ünitesine aldığımız organik atıklar, bunlar çöpe gitmek yerine toprağa kazandırıyoruz. Bizlerde denemeler yapıyor, farklarını gözlemliyoruz. Yapısı gereği toprağı hafifleten ve üretimi arttıran yönleri var” dedi.