enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
8,6722
EURO
10,1603
ALTIN
490,36
BIST
1.399
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
31°C
İstanbul
31°C
Parçalı Bulutlu
Salı Gök Gürültülü
26°C
Çarşamba Sağanak Yağışlı
23°C
Perşembe Sağanak Yağışlı
19°C
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C

Balkan Lezzetleri

02.07.2021
A+
A-

Balkanlar; müzikleri ve bize çok benzeyen kültürüyle her zaman ilgi duyduğumuz bir bölge olmuştur. Saraybosna, Kosova,Makedonya, Belgrad, Üsküp, Priştine, Bükreş her zaman kendimize yakın hissettiğimiz yerlerdir. Bu yakınlık sadece coğrafi konumdan kaynaklanmıyor tabiki. Balkanlar, damak çatlatan cinsten lezzetleriyle de bizi heyecanlandıran bir yer.

Balkan yemeklerini  tatma şansını elde eden kişilerde her zaman unutulmaz lezzetlerin anıları kalır. Trakya mutfağında da etkisi hissedilen Balkan lezzetleri, et ve hamur işleri ağırlıklıdır, ama bu farklı lezzetlerin de olmadığı anlamına gelmez.

Balkan yemekleri, daha çok et ağırlıklıdır. Hamur işlerinden çorbalara kadar birçok tarife et konur. Et yemekleri, çoğunlukla dana ve kuzu etinden yapılır.

 

Hamur İşleri Onlardan Sorulur

Balkan mutfağı aslında birçok mutfağın birleşimi gibidir. Avrupa ve Asya arasında bir koridor olan Balkanlar, binlerce yıllık kültürleri boyunca birçok medeniyetten etkilenmiş. Bu süreçte Balkan mutfağında muhteşem lezzetlerin oluşmasına katkı sağlamıştır

Balkanlarla Anadolu her zaman iç içe yaşamış. Bu sebeple iki mutfak kültürü birbiriyle etkileşim halindedir Türk mutfağı ve Balkan mutfağı, hamur işi ve etten yapılma yemek tarifleri ile çok ünlüdür.

Makedonlar, Bulgaristan göçmenleri, Arnavutlar veya Boşnaklar, ülkemize gelirken yanlarında nefis yemek kültürünü de beraber getirdiller. Börek ve köfte kültürünün mimarları olarak tanımlayabileceğimiz Balkan aşçılar, kendi yemek kültürlerinin yayılmasında aktif rol oynamışlardır.

 

İşte, Balkan lezzetlerinden bazıları…

Yemeklerin kraliçesi: Burek (Börek)

Börek, Balkan mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir. Neredeyse her Balkan ülkesinin kendine özgü özel börekleri bulunur. Yapımı zahmetli olduğu ve zaman gerektirdiği için genellikle hafta sonları yapılması tercih edilir. Çoğu Balkan ülkesine gittiğinizde, pazar günleri evlerde, böreğin diğer adı olan “Pita” veya “Pite”ye rastlarsınız.

 

 

Kuzunun en lezzetli hali: Elbasan Tava

Elbasan Tava Balkanların bize sunduğu en lezzetli armağanlardan biri. Elbasan Tava, haşlanmış kuzu etinin, yumurta, sarımsak ve yoğurtlu bir sosla fırınlanmasıyla yapılan Arnavutluk kökenli bir yemektir. Elbasan Tava kuzu etiyle yapılmasına rağmen, “Tavuklu Elbasan Tava” veya hindinin but etiyle de “Hindi Elbasan Tava” yapılabilir. Ancak hakikisi -ve de en lezzetlisi- kemikleri ayrılmadan hazırlanmış kuzunun but veya kol etiyle yapılanıdır. Bu leziz yemek ismini Arnavutluk’un Elbasan şehrinden alır. Söylendiğine göre bu yemek en güzel Elbasan’da yapılırmış ve bunun en önemli sebebi ise; orada yetişen küçükbaş hayvanların çok sağlıklı beslenmelerinden dolayı etlerinin kekik gibi kokmasıymış.

Bu turşu, başka turşu: Süzme Yoğurtlu Biber Turşusu

Turşunun birçok türünü görmüş ve tatmış olabilirsiniz. Ancak bu turşu, başka turşu! Özellikle Balkanlarda yetişen bir biber çeşidi olan Somborka biberlerinin, içinin süzme yoğurt ve lor peyniri ile doldurulmasından elde edilen bu turşuyu tadanlar onu asla unutamaz. Bu lezzete, ülkemizin bazı göçmen köylerinde de rastlamak mümkün. Genellikle ızgara yemeklerinin ya da hamur işlerinin yanında garnitür olarak servis edilir.

“Kaçamak” bir tat

Kaçamak, Rumeli mutfağının en kendine has yemeklerinden biri. Ülkemizde, özellikle Pomak köylerinde sofraların baş tacıdır. Bu köylerin bazılarında bayram sabahlarında sofralara sunulan ilk şeydir hatta. Kaçamak yapımında kullanılan, düz tahta karıştırma kaşıkları eskiden sırf bunun için üretilir ve piyasada “Kaçamak Kaşığı” diye aranırdı. Lezzet olarak Karadeniz kuymağına benzerlik gösterse de, içine konulan baharatlar ve peynir türleri açısından oldukça farklıdır.

Balkan hamburgeri: Pleskavitsa

Balkanların milli yemeği olarak da bilinen bu et ızgara, hamburger köftesine benzemektediEski Yugoslavya’nın tüm bölgelerinde yapılan bir çeşit köfte olan Pleskavitsa, oldukça yağlı bir kıymadan yapıldığı için bir o kadar da lezzetlidir. Pleskavitsa’yı iyi yapan yerlerde etin kıyması satırla çekilir. Dolayısıyla et daha sulu ve leziz olur.

Bir sostan çok daha fazlası: Ajvar

Balkanlardan çıkan ve son zamanlarda ülkemizdeki marketlerde, aynı kalitede olmasa da yalancısını bulabileceğiniz bu muhteşem sos bir Yugoslav lezzeti. Bir rivayete göre adı havyardan türediği söylenen bu sos, ilk başlarda Srpski Havyar olarak anılmış ancak zamanla Ajvar’a (ayvar) dönüşmüş. Sos genellikle patlıcan, kırmızıbiber ve sarımsaktan yapılır. Bugün birçok Balkan ülkesinde hâlâ evlerde yapılan bu sos, genellikle sonbaharda yapılır ve kış boyunca afiyetle tüketilir.

Popara

Ülkemizde papara olarak da bilinen bu yemek, Balkanların en değişik ve basit yemek türlerinden biri. Düz bir anlatımla, evdeki bayat ekmekleri ve kurumuş peynirleri değerlendirmek için yapılan pratik yemek ya da bir nevi kahvaltılık. Yemeğin yapılışı, evdeki malzemelere göre değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle yağda kızdırılmış kırmızı toz biberin içine lokma lokma yapılmış ekmekler ve parçalanmış peynirlerin atılıp kavrulmasıyla hazırlanıyor Popara. Hem yapması basit hem de lezzetli.

 

 

 

 

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.