Yüzyılın salgını ile yaşam biçimimiz de hızla değişti. Şu iki aylık pandemi dönemde 5 milyon kart internetle tanışmış. Sadece Nisan ayında 2 milyon kart ilk defa İnternet alışverişi ile tanışmış. İki ay gibi kısa bir sürede 5 milyon kartın kullanıma ilave olması yeni bir dönemin hızla başladığını gösteriyor.
Biraz daha rakamların detaylarına bakalım.
Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) açıkladığı verilere göre, nisanda internetten kartlı ödeme tutarının toplam içindeki payı yüzde 24 ile rekor seviyeye ulaşmış. Her 4 TL’lik ödemenin 1 TL’si internetten gerçekleşirken, internetten kartlarla yapılan market-gıda ödemeleri ise geçen yılın 3 katına çıktığını görmek aslında biraz insanı ürkütüyor.
Nisan ayı sonunda Türkiye’de toplam 241 milyon kart bulunurken, bunların 71 milyon adedi kredi kartı, 170 milyon adedi ise banka kartından oluşuyor. Nisan 2019 ile kıyaslandığında kredi kartı sayısında yüzde 6’lık, banka kartı sayısında ise yüzde 11’lik artış görülüyor.
BKM verilerine göre, banka kartları ve kredi kartları ile nisan ayında toplam 67,8 milyar TL’lik ödeme yapılmış.Bu tutarın 56,8 milyar TL’si kredi kartları ile ödenirken, 11 milyar TL’sinde banka kartları kullanılmış.. Büyüme oranları özelinde incelendiğinde banka kartı ile ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 büyüme görülürken, kredi kartı ile ödemelerde ise yüzde 14 azalış gerçekleşmiş
Anlaşıldığı üzere her 4 TL kartlı ödemenin 1 TL’si internetten gerçekleşmiş.
Pandemi döneminde internetten kartlı ödemeler hızlı yükselişini sürdürmesi, İnternetten kartlı ödeme tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 16 milyar TL’ye ulaşması, İnternetten kartlı ödemelerin toplam kartlı ödemelerdeki payının da yüzde 24 ile rekor seviyeye ulaşmasını cebimizdeki tehlikenin sessiz çığlıkları olarak düşünebiliriz.
Neden mi? Daha önce başka makalede küresel krizden bahsetmiş, uzun vadeli krediler kullanmanın sonucu olarak istatistik olarak ortaya koymuştuk.
Kredi kartlarını da mikro ölçekte aynı kefeye koyabiliriz. Sebebi ise Şöyle : bu pandemi döneminde gelirimiz artmadı aksine düştü. Daha fazla tükettik ve tüketmeye devam ediyoruz. Bu arada virüsten korunmak amacı ile karta yüklendik, yüklendikçe yüklendik. Aslında adı üstünde kredili alışveriş yaptık, yani olmayan parayı harcadık ve ve harcamaya devam ediyoruz. Bütçe planı şaştı işimize kolay geldi.
Ödemelerini internetten yapmayı tercih eden kart kullanıcı sayısı da artışını sürdürdü. Nisan ayında 18 milyon farklı kart ile internetten ödeme yapılırken 2 milyon kartın ise ilk kez internetten ödemelerde kullanıldığı görmek bunun en somut göstergesi.
İnternetten kartlarla yapılan market-gıda ödemeleri geçen yılın 3 katına çıkarak 2,4 milyar TL’ye ulaşırken nisanda internetten yapılan kartlı ödemelerin sektör detayında dağılımı incelendiğinde geçen yılın aynı dönemine göre en fazla artışın yüzde 220 ile market-gıda sektöründe olduğu görülüyor.
Yukarda bahsettiğimiz gibi daha fazla tüketiyoruz.
Market-gıda sektörünü yüzde 122 artışla elektronik eşya, yüzde 87 artışla mobilya ve dekorasyon, yüzde 62 artışla giyim ve yüzde 20 artışla sağlık/kozmetik sektörleri takip etmiş
Rakamlar açık açık gösteriyor ki yeni bir yaşam biçimine geçmişiz çoktan. Elektronik eşyadaki artış bunun en büyük göstergesi. Hoş geldin yeni hayat. Bu yeni hayat bütçesini tutturanlar için güzel, fakat tersini yapanlar cebimizdeki tehlikenin farkına vardıklarında büyük bedeller ödemek zorunda kalacaklar.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
28 Ocak 2021 Köşe Yazıları
28 Ocak 2021 Köşe Yazıları
27 Ocak 2021 Köşe Yazıları
27 Ocak 2021 Köşe Yazıları