04 Mart 2021 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı 9.432.781 kişiye ulaştı.
7,4437
8,9822
1.531,05
Uzman Klinik Psikolog Fundem Ece Kaykaç, “Kâbuslar korkulu rüyalardır. Kişinin korkuyla uyanmasına sebep olabilir ve rüyalar gibi REM uykusunda oluşur. Kâbuslar yaşadığınız travmaların, kötü olayların ve korkularınızın yansımasıdır, uykunuzun ve duygularınızın doğal bir bölümüdür. Kâbuslar en sık olarak kaygı, korku, öfke, utanç, tiksinti içerir” dedi. Psikolog Kaykaç, kâbus görmenin çeşitli sebepleri şöyle sıraladı:
Kaygı ve Stres Yapmak: Kaygı ve stres durumu genellikle kötü olaylar sonucunda oluşur, bu durum da kâbusa sebep olabilir. Yaşanan önemli olaylar (ameliyat, kaza vb.), önemli kayıplar kâbus görmenize neden olabilir. Aynı zamanda fiziksel veya cinsel istismara uğramış kişilerde ve travma sonrası stres bozukluğu çeken kişilerde de kâbuslar sıklıkla görülür.
Acı ve Baharatlı Yiyecekler: Hangi yiyecekleri ne zaman tükettiğimizin rüyalar üzerinde çeşitli etkileri vardır. Acı ve baharatlı yiyecekler vücut sıcaklığını ve metabolizma faaliyetlerini arttırır ve bu da uykuda yeterince rahat edemememize sebep olabilir. Aynı zamanda bu, yatma vaktinden kısa bir süre önce yemek yiyenlerin genelde kâbus görmelerinin nedeni de olabilir.
Yiyeceklerdeki Yağ Oranı: Yapılan araştırmalar tam kesinlik olmamakla birlikte, ne kadar yağlı yiyecek tüketilirse kâbus görme ihtimalinin de o kadar arttığını göstermektedir. Organik besin yemeye daha fazla ağırlık verenler abur cubur yiyenlere göre daha az kabus görmektedirler.
ABD merkezli fon Kanal İstanbul’a talip