27 Şubat 2021 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı 8.533.395 kişiye ulaştı.

a Akşam Vakti 18:59
İstanbul 12°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a

Analiz yapıldı! Üç sebzede yasak zehir

Analiz yapıldı! Üç sebzede yasak zehir

Analizler sonucu hazırlanan ‘Soframızdaki Tehlike: Pestisit’ raporundan korkutan sonuçlar çıktı. 2019 yılı Ağustos, Ekim ve Kasım aylarında satın alınan 3 sebzeden 90 örnekte, 620 farklı çeşit pestisit kalıntısı,  uluslararası akreditasyona sahip bir laboratuvarda analiz edildi. 90 adet domates, yeşil biber ve salatalık örneklerinin 14’ünde (yani yüzde 15.6’sında) kullanılması yasak pestisit kalıntısının olduğu anlaşıldı.

biber ile ilgili görsel sonucu

Yapılan araştırmada elde edilen veriler şöyle açıklandı: “Yapılan kıyaslamada marketlerden alınan örneklerde pestisit kalıntılarının sayısal olarak daha fazla ve aynı zamanda mevzuata uygun çıkmayan örnek sayısının da daha fazla olduğu tespit edildi.

Örneklerde tespit edilen 57 farklı çeşit pestisitin yüzde 21’inin (12 adet) hormonal sistem bozucu nitelikte olduğu belirlendi. Kokteyl etkisi Araştırmanın yürütücülerinden Greenpeace Akdeniz Gıda ve Tarım Proje Sorumlusu Berkan Özyer ise yasaklanan, piyasadan toplanması ve kullanılmaması gereken kimyasal sofraya geldiğini belirterek, “Zehirli kimyasal kullanmadan, ithal girdiye bağımlı olmadan sofralarımızda temiz ve sağlıklı gıda tüketebilmeliyiz. Bunun yolu da ekolojik tarım modelinden geçiyor” dedi.

salatalık ile ilgili görsel sonucu

Araştırmayı koordine eden Gıda Mühendisi Bülent Şık da, raporun ayrıntıları hakkında; “Kasım ayında sadece bir yeşil biber örneğinde tam 14 adet farklı pestisit kalıntısı bulundu. Bir pestisitin tek başına sahip olduğu toksik etki diğer pestisitlerle bir arada olduğunda ‘kokteyl etkisi’ denen daha fazla olumsuz etkiye sahip olabiliyor” ifadesini kullandı.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Dünyanın en mutlu meslekleri açıklandı!

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.