logo

Böbrek Dede “Sebze Meyve Takvimi” Dağıttı

Böbrek Dede “Sebze Meyve Takvimi” Dağıttı
Böbrek Dede “Sebze Meyve Takvimi” Dağıttı

Hangi mevsimde hangi sebze ve meyve yenir? Sebze meyve takvimi nedir? “Böbrek Dede” olarak bilinen Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk meyve ve sebzelerin tüketileceği bir takvim dağıttı.

Türk Böbrek Vakfı tarafından özellikle çocuklara sağlıklı beslenmeyi anlatmak üzere hayata geçirilen “Böbrek Dede” ile vakıf başkanı Timur Erk, pazarda esnaf ve alışveriş yapan vatandaşa sebze meyve takvimi verdi, hangi ürünün hangi mevsimde tüketilmesi gerektiğini anlattı.

Erk, burada yaptığı açıklamada, artık her sebze ve meyvenin her mevsimde tezgahlarda olduğunu dile getirerek, “Özellikle gençlere ‘Hangi sebze, hangi meyve ne zaman yenir, ne zaman yenmez?’ sorusunu yöneltiyoruz. Son zamanlarda gençlerimiz 12 ay boyunca tezgahlarda domates, çilek, biber görebiliyor. Gençlerimiz, onun ne zaman mevsimi olduğunu, en lezzetli zamanını bilmiyor. Onun için bu etkinliği düzenledik.” dedi.

Böbrek Dede “Sebze Meyve Takvimi” Dağıttı

HANGİ MEVSİMDE HANGİ SEBZE, MEYVE YENİLECEK?

Hangi mevsimde hangi sebze ve meyvenin yenileceğini anlatan bir takvim hazırladıklarını ifade eden Erk, sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesiyle daha güçlü vitamin ve mineral desteği alındığını vurguladı.

Mevsiminde ürünlerin daha lezzetli olduğunu vurgulayan Erk, şöyle devam etti:

“Şu anda sera domatesi alırsak onun tadına varamayız çünkü zamanı değil. Aralık, ocak, şubat aylarında turunçgiller, kabak, kestane, brokoli, pazı, ıspanak, muz gibi ürünleri tüketmeliyiz. Mevsimi olmadan üretilen ürünler doğallıktan uzaktır. 12 ay çilek, domates yenmez. Onlarla birtakım kimyasalları almış oluruz, bu da sağlığımızı bozar. Kış mevsiminde sera ürünlerinden uzak durmak gerekir. Şimdi yaban mersini, havuç, karnabahar, kereviz zamanı. Sebzeleri de mümkün olduğu kadar az ısıda özellikle buharda çok yumuşatmadan yemek gerekir.”

Erk, ayrıca ambalajlı, işlenmiş gıdaların içindeki tuz, şeker, yağ ve kalori gibi değerleri gösteren etiketlerle “Trafik Işıkları Modeli Projesi”nin 1 Ocak 2020’de uygulamaya gireceğini hatırlattı.

Vakıf üyeleri pazar alışverişine çıkanlara sağlıklı bir kış mutfağı alışverişinin inceliklerini de anlattı.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk mevsiminde tüketilmeyen sebzelere karşı uyardı. Erk özellikle domatesin 12 ay tüketildiğini ancak serada üretilen sebze ve meyvelerin topraktan gerekli vitamin ve mineralleri alamadığını söyledi.

‘Topraktan yeni çıkarılmış sebze ve meyvelerde vitamin, mineral var’
Erk ayrıca “Topraktan yeni çıkarılmış sebze ve dalından koparılmış meyveler bunlara örnek. Özellikle de turpgillerde vitamin ve mineral var. Onları az haşlanmış olarak yediğimiz takdirde bu vitamin ve mineralleri almış oluyoruz. Sera ürünlerinden uzak duruyoruz” dedi.

‘Paketli gıdalarda trafik ışıkları modeli ertelendi’
Paketli gıdalarda da trafik ışıkları modelinin getirilmesi ile ilgili konuşan Erk, “3 sene evvel Tarım ve Orman Bakanlığı bir yönetmeliğe imza attı. 1 Ocak 2020’den itibaren içinde aşırı miktarda şeker, tuz ve trans yağ olan paketlenmiş gıdalarda trafik ışıklarında olduğu gibi, tüketicilerin görebileceği daire damga yiyecekti. Bu uygulamanın 1 Ocak 2020’de başlaması gerekirken bugün bakanlıktan aldığımız bilgiye göre hazırlıklar tam bitmediği için ötelenmiş durumda. Umarım daha da ötelenmez. Böylece okul kantinlerindeki yönetmelik de bir an evvel öne çekilir ve sağlıklı nesillere kavuşuruz.”

Etiketler: » » » »
Share
#

SENDE YORUM YAZ