“Edirne’ye gel, ciğerimi ye”

Bahri Bey Ciğercisi işletmecisi ve Edirne Tava Ciğer Tanıtma ve Koruma Kurulu Başkanı Bahri Dinar, Ramazan Bayramında tüm misafirlerini Tava Ciğer'ini sunmak için Edirne'ye beklediklerini söyledi.

“Edirne’ye gel, ciğerimi ye”
“Edirne’ye gel, ciğerimi ye”
+3
Haber albümü için resme tıklayın

Bu lezzet için Bayramda Edirne'ye gidilir!

Tava ciğerini hala tatmadıysanız inanın çok şey kaçırmışsınız demektir. Edirne’nin gastronomi değeri tava ciğeri damak çatlatan lezzetiyle Türk mutfağının muhteşem bir değeri. Coğrafi işaret alan tava ciğer için Edirne’ye değil dünyanın diğer ucuna bile gidilir. Osmanlı’nın ikinci başkenti, ihtişamıyla ruhları doyuran Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye’si ve metrekareye en çok tarihi eser düşen kentlerin arasında lider Edirne’mizin mutfak kültürümüzdeki damak çatlatan lezzeti tava ciğerini tatmadıysanız çok şey kaçırmışsınızdır. Edirne Tava Ciğer Tanıtma ve Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, misafirlerine bu lezzeti sunmak için tüm misafirlerini Edirne’ye beklediklerini kaydederek, ”Yaklaşan Ramazan Bayramı tatilinde Edirne tava ciğer esnafları olarak misafirlerimizi Edirne’ye bu muhteşem mutfak değerimizle buluşmaya davet ediyoruz. Tava ciğerlerimiz ve biberlerimiz hazır” diye konuştu.

“Edirne’ye gel, ciğerimi ye”

Bahri Bey’in serüveni

Muhteşem Selimiye Camii’nin gölgesinde Edirne Tava Ciğerinin en önemli  temsilcilerinden biri olan Bahri Dinar, Bahri Bey ciğercisinin de işletmecisi. Bahri Dinar, garsonluk mesleğinden gelen bir işletmeci. Uzunköprü’lü olan ve Edirne’ye yerleşen Bahri Dinar, farklı işletmelerde çalıştıktan sonra kendi işini yapmaya karar vermiş ve Bahri Bey Ciğercisini devralmış. Dinar’ın işletmesi Selimiye Camii’nden aşağı doğru 100 metre yürüyünce hemen sağda kalıyor. İçeri girdiğinizde sizi her daim güler yüzlü, hoş sohbeti ve muhabbeti ile üzerinde hala garson kıyafetlerini gururla taşıyan Bahri Dinar ağabeyimiz karşılıyor. Bahri Dinar, 2009 yılında Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer üzerine Kalite Koruma Derneğini kurduklarını, Edirne’nin bu özel lezzetini gerek ulusal, gerekse uluslararası boyutta tanıtma noktasında çok önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti.

“Edirne’ye gel, ciğerimi ye”

Tava ciğerin sırrı

Edirne Tava Ciğerinin Türkiye’nin çok önemli bir değeri olduğunun altını çizen ve ciğerin yapımının çok özel bir ustalık gerektirdiğini vurgulayan Bahri Dinar, işin sırrını şöyle özetliyor: “Edirne Tava Ciğeri, Edirne yöresinde yetiştirilmiş ''dana'' cinsi büyükbaş hayvanlardan elde edilen karaciğer, yine yöreye ait buğday unu ile ayçiçeği yağı kullanılarak üretilen, malzeme seçimi, hazırlanış, pişiriliş ve servisi ustalık gerektiren yöresel bir yemektir. Servisinde ise yine Edirne Karaağaç mahsulü, doğal yoldan özel kurutulmuş kızartılmış kırmızı biber kullanılır. Edirne yöresinde yetiştirilmiş en az 1 yaşındaki danadan elde edilen karaciğer, kesim ve doğrama sırasında dikkatlice en ince kıvamda zar, sinir ve damarlardan ayıklanarak yaprak şeklinde doğranmakta ve kandan arındırılmaktadır. Edirne Tava Ciğerinin hazırlanışında, öncelikle dana karaciğerinin zarı düz bir işleme tahtası üzerinde alınmakta, 6-7 cm'lik eşit parçalara bölünmektedir. Tavaya 1 lt sıvı ve bölgede yetişen ayçiçeğinden üretilmiş ayçiçek yağı konulmaktadır. Bu yağ 120°C gibi yüksek ateşte ısıtılmaktadır. Hızlı ve ciğerin yağı emmeyeceği bir kızartma olmalıdır. Serviste en önemli garnitür ise Edirne/Karaağaç mahsulü kurutulmuş kırmızı biberlerdir. Yerel ismi ''Karaacı'' olan bu biberler oldukça acıdır”

“Edirne’ye gel, ciğerimi ye”

UNESCO’ya başvuru yapılacak

Bahri Dinar, tava ciğer lezzeti için uzun zaman önce coğrafi işaret aldıklarını, bunun yanı sıra UNESCO’ya da başvuru yapacaklarını belirterek, "Bir kurul oluşacak. Tava ciğerin yapılışını, biberini, biberin hangi oksijende kurutulduğunu, hangi güneşte kurutulduğunu, ustaların nasıl yetiştiği gibi çalışmaları anlatılacak. Bu çalışmalar tamamlandığında önce ulusal envantere girecek daha sonra UNESCO’ya başvuru yapacağız. Bu uzun bir süreç, başvurudan sonra tescillenmesi için 5-6 yıl sürecek bir yolculuk bizi bekliyor. Önemli olan başlangıç adımlarını atmak” diye konuştu. Dünyada yöresel yiyecekler arasında Edirne tava ciğerinin eşi benzeri bulunmayan bir tat olduğunu söyleyen Dinar, tava ciğerinin saray mutfağının önde gelen lezzetlerinin başında geldiğini, doğranmasından pişirilmesine ve sunuma kadar geçen her sürecin kendisine özgü olduğunu dile getirdi.

Edirne’nin Turizm Elçisi

Edirne’nin tanıtımına büyük katkı sağlayan, sayısız sosyal medya hesaplarında ve çıktığı 500’ün üzerinde TV programında kenti tanıtarak ön plana çıkmasını sağlayan Edirne’yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar aynı zamanda Edirne turizm elçisi beratı ve ödülü sahibi.

“Edirne’ye gel, ciğerimi ye”

Bahri Bey’e muhakkak uğrayın

Koca Sinan’ın muhteşem Selimiye’sinde ve İstanbul’un fethi hazırlıklarından önce Sultan Mehmet’in cuma namazı kıldığı Eski Cami’de bir vakit namaz kılmak, lezzetiyle tava ciğeri tatmak ve daha nice güzellikleri yaşamak istiyorsanız Edirne’yi muhakkak ziyaret etmelisiniz. Son söz olarak: Selimiye’nin gölgesindeki Bahri Bey Ciğercisine uğrarsanız, sizleri her daim güler yüzlü, misafirperver Bahri Dinar ağabeyimiz karşılayacak… Kesinlikle onunla tanışmalısınız… Şuna eminiz ki damağınız tava ciğerinin lezzetiyle, gönlünüz de Bahri Dinar’ın güler yüzü ve sohbeti ile şenlenecek.

“Edirne’ye gel, ciğerimi ye”

CİĞERİN FAYDALARI

  • ·       B12 vitamini açısında zengin bir sakatat olan ciğer, kan hücrelerinin oluşumunu destekler ve vücutta oluşan yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.
  • ·       B vitaminleri açısında zengin bir besin kaynağıdır. Karaciğeri temizler ve karaciğerin sağlığına etkisi vardır.
  • ·       Protein bakımından çok güçlü bir besin kaynağıdır.
  • ·       İçerisinde yer alan A vitamini sayesinde bağışıklığı destekler aynı zamanda göz sağlığı için önemli bir besin olup gece görüşünü etkilemektedir.
  • ·       Demir eksikliğine iyi gelir.
  • ·       Metabolizmayı destekler.
  • ·       Bağışıklık sistemini destekler.
“Edirne’ye gel, ciğerimi ye”

09 Nis 2024 - 16:55 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Son Saat Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Son Saat Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Son Saat Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Son Saat Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.