Antioksidan, antiinflamatuar yani iltihap önleyici ve antidiyabetik etkilere sahip olan tarçın, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez baharatlarından biri. Ancak, uzmanlara göre tarçın kullanılması konusunda dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var.
Dünyanın en kaliteli tarçını Sri Lanka'dan çıkarılan Seylan tarçını olarak biliniyor. Seylan tarçını, düşük kumarin içeriği ve sağlık açısından potansiyel faydalarıyla bir adım öne çıkıyor. Çin, Vietnam, Endonezya'dan çıkarılan Cassia tarçını ise, yüksek kumarin içeriği nedeniyle dikkatli tüketilmesi gereken bir tür. Çünkü vücuda aşırı kumarin almak, karaciğer ve böbrek hasarına neden olabilecek riskler barındırıyor. Avrupa sağlık kurumları Cassia tarçını kullanılmaması konusunda sürekli uyarılar yapıyor.
Doğal sağlık uzmanları tarçının antioksidanlar bakımından zengin bir baharat olması dolayısıyla serbest radikallerin neden olduğu oksidatif hasara karşı koruma sağladığını ifade ediyor. Yapılan bilimsel çalışmalara göre, tarçın içeren takviyeler iltihaplanmayı da azaltıyor ve diyabetik bozuklukların kontrolünde etkili olabiliyor. Complement Ther Med dergisinde yayınlanan bir çalışma, günde 1.5 grama kadar tarçın tüketmenin antioksidan seviyelerini artırarak inflamasyonu azaltabileceğini göstermiştir.
Doğal beslenme uzmanları tarçından maksimum sağlık faydası görebilmek için doğru dozlarda kullanılmasının önemli olduğunu belirtiyor. Özellikle Seylan tarçınının, fırınlama, tuzlu yiyecekler ve sıcak içecekler için uygun olduğunu ifade eden uzmanlar, farklı formları yerine bütün tarçın çubukları kullanmayı, içerdikleri yağları, parfümleri ve kimyasal bileşikleri filtrelemesi açısından tavsiye ediyor.
Yorum Yazın