Tavçe Gravçe nasıl yapılır? Tavçe Gravçe püf noktasıyla tarifi konuları bir anda sosyal medyanın gündemine oturdu. Kullanıcılar yapay zekaya ve arama motorunda sıklıkla söz konuyu yemeğin tarifini sormaya başladı. Sosyal medyada da kısa sürede trend olan yemeğin tarifini sizler için derledik.
TAVÇE GRAVÇE NASIL YAPILIR?
Tavçe Gravçe için gereken malzemeler şöyle:
Malzemeler:
- 2 su bardağı kuru fasulye
- 1 büyük soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- Tuz
- Karabiber
- İstersen birkaç dilim sucuk veya pastırma (ekstra lezzet için)
- 1 tatlı kaşığı un (isteğe bağlı, kıvam için)
- 1-2 defne yaprağı
Yapılışı:
- Fasulyeyi hazırlayalım:
Fasulyeyi akşamdan ıslat. Ertesi gün suyunu süz, tencereye koy ve üzerini geçecek kadar su ekle. Orta ateşte yumuşayana kadar haşla (ama dağılmasın).
- Sosu yapalım:
Ayrı bir tavaya yağı koy, ince doğradığın soğanı kavur. Soğan pembeleşince ezilmiş sarımsağı ekle. Sonra salçayı, kırmızı biberi ve unu ekleyip karıştır. Azıcık sıcak su ekleyerek kıvamlı bir sos yap.
- Birleştirme aşaması:
Haşladığın fasulyenin suyunu biraz süz, sonra fasulyeyi toprak güvece veya fırın kabına al. Hazırladığın sosu üstüne dök, tuz ve karabiberini ekle.
- Fırına gönder:
Önceden ısıtılmış 180°C fırında, üstü hafif kızarana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişir.
- Servis zamanı:
Fırından çıkınca biraz dinlendir, üzerine azıcık zeytinyağı gezdir. Yanına soğan, turşu veya acı biber koyarsan tam Makedon usulü olur.
TAVÇE GRAVÇE PÜF NOKTASIYLA TARİFİ
Tavçe Gravçe’nin Balkan yöresine ait olduğu özellikle de Makedonya’da tüketildiği biliniyor. Tavçe Gravçe’nin püf noktası sabır ve doğru kıvamdır. Fasulyeyi fazla haşlamamak gerekir, çünkü fırında da pişecektir. Soğanı yavaşça kavurmak lezzeti derinleştirir, toprak güveç kullanmaksa aromayı artırır. Üstü hafif kızarıp yağı yüzeye çıktığında tam kıvamına gelir. Bir gün dinlenirse tadı efsaneleşir.
Yorum Yazın