enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
8,6550
EURO
10,1630
ALTIN
491,97
BIST
1.398
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
25°C
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
23°C
Perşembe Sağanak Yağışlı
18°C
Cuma Parçalı Bulutlu
21°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C

Tarifi 3 kuşaktır sır gibi korunan 100 yıllık ‘Amasya çöreği’ coğrafi işaret aldı

Tarifi 3 kuşaktır sır gibi korunan 100 yıllık ‘Amasya çöreği’ coğrafi işaret aldı
14.09.2021
A+
A-

Amasya’da tarifi 3 kuşaktır sır gibi korunan, babadan evlada aktarılan yaklaşık 100 yıllık lezzet Amasya çöreği, Türk Patent ve Marka Kurumu’nca coğrafi işaret belgesiyle tescillendi.
Amasya Valiliği’nin himayesinde yapılan başvuruyla çöreğin tescillenmesine en çok sevinen ise 1925 yılından bu yana 3 kuşaktır babadan evlada tarifi aktarılan çörekleri üretmeyi sürdüren çörekçi Galip Doğla oldu. Dedeleri Ahmet ve Hakkı Doğla’nın yaklaşık 100 yıl önce pişirmeye başladığı çöreklerin babası Selahattin Doğla’dan öğrendiği tarifini gıda mühendisi olan kızından başka kimseyle paylaşmayan 61 yaşındaki Doğla, hala ilk günkü heyecanla fırınını kendisi yakıyor. Nohut mayasıyla özel olarak hazırlanan hamurla iki tip yapılan çörek, yuvarlak cevizli haliyle ya da cevizli-haşhaşlı ve haşhaşlı olarak parmak şeklinde hazırlanarak odun ateşinde pişiriliyor.

Yaklaşık 100 yıldır Pirinçci Mahallesi Habibi Sokak’ta faaliyet gösteren imalathanelerine gelen müşterilerinin onun gibi hazırlayamadıkları için uzun süre tazeliğini koruyan çöreğin tarifini sorduğunu anlatan Doğla, “Biraz daha uğraşsınlar. Bir gün birisi yapar herhalde” diye konuştu.

“Sırrını çözemedik”
Çöreğin tarifini öğrenmek için Doğla’yı sık sık ziyaret ettiklerine değinen Amasya Turizm Derneği Başkanı Saime Çoban, “Kendisine has bir tarif yapmış. Biz de ona benzemeye çalışıyoruz ama Galip Usta’nın yaptığı gibi olmuyor. Sırrını çözemedik” şeklinde konuştu.

“Bu kadim sır senelerdir çözülemedi”
Galip Usta’nın müşterisi olan Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı ise “Galip Usta’dan sonra çöreğin ne olacağı meçhul. Devam ettirilmesini istiyoruz. Senelerdir bu kadim sır Amasya tarafından çözülememiştir” ifadelerini kullandı.
Amasya Valisi Mustafa Masatlı, kültür turizminde Türkiye’nin önde gelen illeri arasında yer alan Amasya’nın gastronomi alanında da geniş bir yelpazeye sahip olduğunu vurguladı. Kentin sahip olduğu coğrafi işaretli ürünler olan Amasya misket elması, Merzifon keşkeği, çiçek bamyası, Amasya beji mermeri ve Amasya baklalı dolmasının yanına Amasya çöreğinin de eklenmesinden mutluluk duyduklarını dile getiren Masatlı, yeni coğrafi işaretli ürünlerin kazandırılmasına yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.