İşgalci İsrail büyük bir ablukaya aldığı Gazze'de önceki gün tarihte bir eşi ve benzeri olmayan bir katliama imza attı ve büyük bir savaş suçu işledi. Canımızı yaktı, yüreğimizi dağladı. Rabbim tez zamanda bunun hesabını mutlaka ödetecektir. Cani İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki El-Mamedani Hastanesine yaptığı saldırıda en az 500 sivil Filistinli kardeşimiz hayatını kaybetti. Katil İsrail'in canice gerçekleştirdiği ve yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olduğu hastanede özellikle yerinden edilmiş Filistinli sivil aileler, yaralı ve hastalar bulunuyordu. İki bin kişiye yakın kişinin bulunduğu hastanede hayatını kaybedenlerin çoğunluğu kadın, çocuk, bebek idi. Hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerimize Allah’tan rahmet yaralı olanlara acil şifalar dilerken, Cani katiller, akıttıkları bu kanlarda boğulacağı günler yakındır İnşallah.
Dünyanın gözleri önünde cereyan eden bu katliamın sorumlusu yalnız cani işgalci İsrail değil, onu cesaretlendiren ABD başta olmak üzere diğer batılı ortakları da bu soykırımın mesulleridir. İnsanlık düşmanı, çocuk ve insanlık katilleri bu canilere lanet olsun. Bu soykırıma sessiz kalan, tepki göstermeyen, safını belli etmeyen sözde Müslüman ülkelere de yazıklar olsun…
***
Çöpe giden gıda
16 Ekim Dünya Gıda Günü olarak anılıyor. 2018’den beri Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 29 Eylül’ü gıda israfı sorununa dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için belirledi. Çünkü dünyada gıda israfı küresel boyutta ciddi bir sorun. Dünyada 700 milyon insan açlık çekerken üretilen tüm gıdaların neredeyse dörtte birinin çöpe gitmesi çok kabul edilir bir durum değil.
Bugün özellikle batı ülkeleri ithal ettiğinden çok daha fazla yiyeceği çöpe atıyor. Yani Asya ve Afrika’da insanlar gıda ve ekmek bulamadığından açlıktan ölürken, Avrupa ülkelerinde yıllık 153 milyon ton gıda israf ediyor ve bunun da kıtaya sevk edilenden en az 15 milyon ton fazla olduğu tahmin ediliyor. Ülkemizde de benzer israf yaşanıyor. Bunu her gün hem evlerimizde fazladan alınan ekmek, hane halkı sayısı değil de bol kepçe kaynatılan tencere, tencere pişirilen ve sonra arttığında bir daha ısıtılıp yenmeyen yemeklerden, Lokanta ve restoranlarda mesai bitiminde artan yemeklerin israfından görebiliyoruz. Yılda 18.1 milyon ton gıda ülkemizde israfla çöpe gidiyor. Bugün sularımız, iklim değişikliği, nüfus artışı, kentleşme ve çatışmaların tehdidi altında. Her bir kayıp, insanlığı küresel gıda krizine bir adım daha bizleri yaklaştırıyor. Özellikle gıda israfını önlemek için sivil toplum kuruluşlarının yaptıkları çalışmalar dahi bu israfın önüne geçmede yetersiz kalıyor.
Bugün ülkemizde özellikle abur-cubur diye tarif ettiğimiz beslenme alışkanlığı artık bir tehdit halini aldı. Bilinçsizce tüketilen bu gıdalar özellikle gençlerimiz ve çocuklarımızın tüketimiyle de ilgili. Ebeveynler bu konuda yeterince gençlerin ve çocukların gıda tüketimlerindeki bu savurganlıklarının önüne geçemiyor. Özellikle anne ve babalar israfla ilgili sorumluluğu üzerlerine almadıkları gibi ev dışında özellikle gıda tüketimlerinde onları kırmama noktasında bu israfa ortak oldukları da bir gerçek.
Gerek Avrupa mutfağının hazır yemek kültürü, satın alma da ‘ihtiyaca göre’ gıda alımına dikkat edilmemesi, o gıdaların ‘tüketim tarihleri’nin geçmesi ile gıdaların çöpe atılmasına neden oluyor. Bunun gerçekliğini ise UNEP yaptığı bir çalışma raporunda yayınladı. Buna göre 214 ülke arasında yaptığı araştırmada hazırlanan raporlara göre; Türkiye en fazla gıda israfının yaşandığı 15nci ülke olduğunu belirledi. 2020’de yapılan araştırmaya göre her yıl Türkiye’de 18.1 milyon ton gıda israf ediyoruz. Türkiye’de gerçekleşen gıda israfının %42’si evlerde çöpe giden yiyeceklerden kaynaklanıyor. Evlerden çöpe atılan kişi başı 93 kg gıda söz konusu, her gün israf ettiğimiz ekmek miktarı adet olarak 4,9 milyon ve bu sayılar bizi dünya genelinde kişi başına en çok gıdanın israf edildiği 3. ülke yapıyor. Özellikle İslami toplumda kutsal değere sahip ekmeğin önemli bir kısmı tüketim fazlası olarak çöpe gitmesi hele hele 1950'li yıllara kadar kıtlıkla mücadele veren Türkiye'de bu israfın yaşanması kabullenir bir durum değil. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de, her yıl bir buçuk milyarın üzerinde ekmek çöpe gidiyor. Dünyada birçok ülkenin temel sorunlarının başında gıda yetersizliği gelirken ve yine açlıkla mücadele eden 690 milyon insan yaşarken, tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerekmiyor mu?
Kalın sağlıcakla…
Yorum yazarak Son Saat Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Son Saat Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Son Saat Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Son Saat Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Son Saat Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Son Saat Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Son Saat Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Son Saat Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.